A NAGY KETCHUP TESZT

FELÜLETI HIGIÉNIAI VIZSGÁLATOK JELENTŐSÉGE AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁGBAN
2019.03.30.
MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT A FOOD CONTROL ÉLELMISZER MIKROBIOLÓGIAI LABORATÓRIUM
2019.09.11.

A ketchup az egyik olyan élelmiszer, amit szinte minden gyerek szeret. Nem hiányozhat a sült krumpli vagy éppen a pizza mellől. A szülők próbálnak a gyermekeiknek olyan élelmiszert adni, amit szeretnek, ezért majdhogynem minden háztartásban megtalálható. A Food Control Menedzsment Rendszer részeként rendszeresen ellenőrizzük, hogy az iskolai konyhákon milyen minőségű alapanyagokból, milyen minőségű késztermékeket készítenek. A NÉBIH legutolsó vizsgálatában a ketchupok minőségét elemezte. Nézzük, hogy milyen eredmények születtek.

Megvizsgáltak 19 tartósítószerrel készült, illetve 19 tartósítószer nélküli terméket. A szakemberek nagyító alá vették a készítmények növényvédőszer-maradék tartalmát, a glutén, a zeller, a vízben oldható szárazanyag-tartalmat, 15 féle színezék, valamint tartósítószerek és bizonyos szerves savak, illetve a cukor és édesítőszerek mennyiségét, jelenlétét.

A laboratóriumi vizsgálatok során nem találtak élelmiszerbiztonságot veszélyeztető tényezőt, de 38 termékből 25 esetében indult hatósági eljárás a nem megfelelő jelölés miatt. A részletes eredményt a http://szupermenta.hu/ketchup-teszt-paradicsomon-innen-es-tul/ oldalon olvashatják.

A kedveltségi teszten a tartósítószerrel készült termékek közül a legkedveltebb a Kalocsi ketchup lett holtversenyben a Felix ketchup csemegével, míg a tartósítószer nélkül készült termékeknél a Lomee premium paradicsomketchup csemege lett favorit.

Forrás: http://szupermenta.hu/ketchup-teszt-paradicsomon-innen-es-tul/

(kép forrása: https://www.rd.com/food/fun/difference-between-fancy-ketchup-regular-ketchup/)