Számos európai példához hasonlóan az iskolai étkeztetést az esetek döntő többségében Magyarországon is készételek beszállításával, és tálalókonyhákkal működtetésével oldják meg, ezáltal a főzés és a fogyasztás térben és időben elkülönül. A rendszer előnye a költséghatékonyság, a hátránya viszont az élelmiszerbiztonsági kockázat növekedése.
Manapság mindenütt tapasztalható, hogy egy főzőkonyhára fenntartói szempontból nagyobb figyelem összpontosul. Míg egy tálalókonyhán egy vagy két munkatárs dolgozik addig egy főzőkonyhán legalább öten. Egy főzőkonyha önálló egység, míg egy tálalókonyha nem képes működni beszállított étel nélkül. A tálalókonyhák rossz helyzete visszavezethető arra, hogy a dolgozók több mint 90%-ban betanított munkatársak. Az alapvetés az, hogy a betanított alkalmazottak a konyhán dolgozó szakemberektől (szakácsok) tanulják meg a munkájuk elvégzéséhez szükséges jó gyakorlatot (szocializálódnak). A tálalókonyhák esetében viszont nincs szakács a konyhán, sok esetben az alacsony adagszámok miatt egyedül dolgoznak az alkalmazottak. Így vagy a korábbi tapasztalatukra vagy az otthonról hozott tudásukra hagyatkozva végzik munkájukat. Jelen pillanatban ez a pont jelenti a legnagyobb kockázati tényezőt az iskolai étkeztetésben.
A Food Control Élelmiszerbiztonsági Menedzsment Rendszer komlex megoldást nyújt az élelmiszer vállalkozóknak élelmiszerbiztonsági és -minőségi tevékenységük javításához.
www.foodcontrol.hu