ÉLELMISZERALLERGIA VS. ÉLELMISZERINTOLERANCIA

HÚSHELYETTESÍTŐ TERMÉKEKKEL A HÚSFOGYASZTÁS VISSZASZORÍTÁSÁÉRT
2019.04.01.
#REDUCEFOODWASTE – A MEGMENTHETŐ ÉLELMISZER KONFERENCIA BUDAPESTEN
2019.09.20.

Allergy food concept. Allergy food as almonds, milk, pistachios, tomato, lemon, kiwi, trout, strawberry, bread, sesame seeds, eggs, peanuts and bean on wooden table

Az élelmiszerekre adott kedvezőtlen és az egészségi állapotra káros mellékhatások okozói az élelmiszerallergiák és intoleranciák. 

Az élelmiszerintolerancia az élelmiszerre vagy annak egy összetevője gyakorolt reprodukálható mellékhatás, mely nem immunrendszer eredetű, hanem abból ered, hogy a szervezet nem képes megemészteni, felszívni vagy hasznosítani az élelmiszert vagy annak összetevőjét.

Az élelmiszerallergia az immunrendszer kóros válasza az élelmiszer egy összetevőjére, melyeket allergén-specifikus immunsejtek ismernek fel, és immunológiai reakciókat okoznak, ezáltal jellegzetes tüneteket generálva. A tünetek erőssége egyén és allergénfüggő, hiszen amíg egy allergén kiütést, hasmenést vagy hányást okoz, addig a másik akár az életet is veszélyeztetheti.

Az ételallergiák az élelmiszer-fehérjékre bekövetkező reakciók. Ezeket immunglobulin E (IgE) mediált (azonnali) reakcióknak, illetve nem IgE által közvetített (késleltetett) túlérzékenységi reakcióknak, továbbá vegyes reakcióknak lehet osztályozni. Az IgE által közvetített reakciók azok, amikért aggódunk, amikor “élelmiszerallergiáról” beszélünk: kipirulás, viszkető bőr, sípolás, hányás, torokduzzanat, sőt anafilaxia (súlyos, életveszélyes, a teljes szervezetet érintő túlérzékenységi reakció).

Az IgE által közvetített reakciókon túl az élelmiszerre számos lehetséges reakció alakulhat ki, amelyek közül néhányat “élelmiszer-intoleranciának” nevezhetünk. Olyan körülményeket tartalmaznak, mint a laktóz intolerancia, a gastrooesophagealis reflux (GERD), és bármi, amit az élelmiszernek tulajdonítanak. Az “intolerancia” fogalmi kifejezés.

Ha az “Élelmiszer-intolerancia” teszteléssel kapcsolatos hirdetéseket látja, ez az immunglobulin G (IgG) teszt. Az IgG antitestek expozíciót jelentenek – nem allergiát. Az IgG antitestek azt azonosítják, amit a közelmúltban ettek, így nincs összefüggés az IgG teszt eredménye és a tényleges élelmiszerallergia között.  Az IgE típusú ellenanyag kizárólag allergiás reakció esetén képződik, IgG viszont minden idegen anyaggal szemben képződik, amellyel a szervezetünk valaha már találkozott. Mivel az IgG jelenléte és a betegség fizikai megnyilvánulása között nem áll fenn korreláció, az IgG vizsgálatot nem tekintik diagnosztizálásnak, az eredményeknek nincs klinikai bizonyítottságuk, ami az étrend módosítására vagy az adott élelmiszer eltávolítására adna indokot. Az ausztráliai Klinikai Immunológiai és Allergiás Társaság kimutatta, hogy az IgG tesztek pontatlanok és rosszul reprodukálhatóak, ha alapos tanulmányozásnak vetik alá őket. A pontatlan eredményekre alapozott kezelés nemcsak félrevezető, hanem eredménytelen és néha káros kezelésekhez is vezethet, és késleltetheti a hatékonyabb terápiát.

Az IgG-teszteket továbbra is széles körben népszerűsítik diagnosztikai eszközként, melyek így az étrendi döntéseket irányítják. Nincs olyan hiteles bizonyíték, amely támogatja az élelmiszer-intolerancia azonosítására szolgáló fogyasztói laboratóriumok IgG-tesztelését.

Amennyiben ételallergia és/vagy intolerancia gyanúja áll fent, kérje az IgE alapú vizsgálatot orvosától!

 

Forrás: https://sciencebasedmedicine.org/igg-food-intolerance-tests-continue-to-mislead-consumers-into-unnecessary-dietary-restrictions/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3314037/

Kép forrása:  https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/is-it-possible-for-adults-to-develop-food-allergies