FELÜLETI HIGIÉNIAI VIZSGÁLATOK JELENTŐSÉGE AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁGBAN

A NAGY KETCHUP TESZT
2019.05.10.

536832065

A Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratóriumban évente több ezer felületi higiéniai vizsgálatot végzünk. Az élelmiszerrel érintkező és az élelmiszerekkel nem érintkező felületek mikrobiológiai állapota kiemelt fontosságú az élelmiszer vállalkozások higiéniai gyakorlatában. Vizsgálataink során mintát veszünk az evőeszközök, tányérok, tálcák, poharak, asztalok, merőkanalak, vágódeszkák, mosogató medencék és a hűtők felületéről.

Ezek a vizsgálatok éppolyan fontosak, mint az elkészített étel minősége és biztonsága. Ezekkel a vizsgálatokkal tudunk meggyőződni arról, hogy a konyha megfelelő higiéniai állapotban van, a tisztítás, fertőtlenítés és takarítás folyamata hatékony.

A vizsgálatokat MicroTester gyorsmódszerrel végezzük, mely a közeg redox-potenciál változása alapján határozza meg a mikrobaszámot.

A közétkeztetési konyhákon kiemelt jelentősége van a felületi higiéniai vizsgálatoknak, ugyanakkor egy étterem konyháján, vagy egy cukrászdában, kávézóban is fontos ezeket a vizsgálatokat elvégezni. A mikrobiológiai vizsgálatok nem csak a menedzsmentnek nyújtanak visszajelzést az élelmiszer kezelési gyakorlat megfelelőségéről, hanem a fogyasztókban, vendégekben is nagyobb bizalom alakul ki az elkészített termékek biztonságával kapcsolatban.