Fogyasztók elvárásai az iskolai étkeztetésben

A gyermekétkeztetés élelmiszerbiztonsági és -minőségi kihívásai
2020.10.17.
CREAVEG VEGANFOOD termékek fejlesztése
2020.12.04.

A közétkeztetés termékeit igénybe vevő fogyasztó alapvetően négyféle elvárást támaszt a szolgáltatóval szemben. Ezek közül az ételek élvezeti értéke (pl. íz, illat, látvány, állag), valamint a szolgáltatás körülményei (pl. higiénikus környezet, tálalás, a szükséges információk feltüntetése) azonnal, azaz a fogyasztás pillanatában is könnyen megítélhető. A két további fogyasztói elvárás az élelmiszer biztonságos volta és a megfelelő tápérték és tápanyagok megléte, amelyek pozitív vagy negatív megítéléséhez tapasztalat, valamint konkrét ismeretek és tudás is szükséges.

Az ételek összesített minőségét tekintve a higiéniai minőség, az ételek élvezhetősége és az ételek tápértéke játszik döntő szerepet. A higiéniai minőség arra vonatkozik, hogy az étel milyen mértékben szennyezett mikrobiológiailag, tartalmaz-e egészségre káros vegyszermaradványokat, valamint van-e benne nem odaillő anyag. Ezen minőségi mutató alapján meghatározható, hogy az étel biztonságos-e.

Az ételek élvezeti értéke az étel külső megjelenését, textúráját, illatát és ízét magába foglaló mutató. Az étel fogyasztója fogyasztáskor ezt a tényezőt veszi elsődlegesen figyelembe: élvezetes-e az étel fogyasztása vagy sem. A tápérték az ételeket alkotó makro- és mikroanyagok összességeként írható le. A makroanyagok közé a fehérje, zsír, szénhidrátok, különféle ballasztanyagok, ásványi anyagok tartoznak, míg a mikroanyagok közé a vitaminok és a különböző nyomelemek sorolhatók. Mindemellett az ételek minőségét nagymértékben befolyásolják az elkészítés paraméterei is (a nyersanyagok, a recept, az elkészítés módja), valamint az elkészítést követő műveletek, amelyhez hozzátartozik a tálalás és felszolgálás, az étterem állapota, azaz a fogyasztás körülményei is, de ezeket a tényezőket az ételek élvezeti értékének és tápértékének összetevőihez is sorolhatjuk.

A Food Control Menedzsment Rendszer komplex megoldást nyújt a közétkeztetési szektor szereplőinek élelmiszerbiztonsági és -minőségi tevékenységük ellátására.

www.foodcontrol.hu