Hírek


VENDÉGLÁTÁS


2021.02.09.

Online ételrendelések élelmiszerbiztonsági kockázatai

A COVID-19 vírus következtében bezárt vendéglátóipari egységek házhoz szállítással igyekeznek kiszolgálni a fogyasztókat. Azok az éttermek is bevezették a házhozszállítást melyekben korábban ez nem volt választható […]
2020.12.04.

CREAVEG VEGANFOOD termékek fejlesztése

A SoReCa Kft. a CREAVEG Veganmeat alaptermékek mellett kifejlesztette a CREAVEG Veganfood termékcsaládot, melyben félkész kényelmi termékek kaptak helyet. A darált és morzsolt Veganmeat alaptermékeken kívül […]
2020.11.17.

Fogyasztók elvárásai az iskolai étkeztetésben

A közétkeztetés termékeit igénybe vevő fogyasztó alapvetően négyféle elvárást támaszt a szolgáltatóval szemben. Ezek közül az ételek élvezeti értéke (pl. íz, illat, látvány, állag), valamint a […]
2020.07.16.

CREAVEG Veganmeat élelmiszerüzem engedélyezés

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya engedélyezte a SoReCa Kft. új élelmiszerüzemét mely Budapesten, a Kalle Hungária Kft. telephelyén (1203 Budapest, Zodony […]
2019.12.12.

A street food új nagykövete: a BBQ pulled húsok

A „pulled” vagyis tépett húsok a fénykorukat élik napjainkban. Az egyik legkedveltebb és egyben legszaftosabb street food étel, amely megállja a helyét még éttermi kínálatban is. […]
2019.12.10.

CREAVEG növényi húshelyettesítők felhasználása

A hús analógok számos formában hozzáférhetőek, mint például darált „hús”, szelet „hús”, kolbász, felvágott, nuggets, fasírt, hamburger pogácsa stb.. A termék formáját és állagát az határozza […]
2019.12.05.

Kutatóséfek szerepe a termékfejlesztésben

  A kutatóséfet az különbözteti meg a hétköznapi szakácstól, hogy nem csak azokat a folyamatokat ismeri, amiktől az ételek a maximális élvezeti érték elérése mellett fogyaszthatóvá […]
2019.08.30.

BORSÓBÓL HÚST

Borsóból „húst”?! Húshelyettesítés a rántott zöldségeken túl… II.rész   A húshelyettesítés fő alapelve az, hogy növényi fehérje felhasználásával készül, ennek oka pedig a gazdaságosság és a […]
2019.06.12.

HÚSHELYETTESÍTÉS A RÁNTOTT ZÖLDSÉGEKEN TÚL

A rántott zöldségek, mint húshelyettesítők korszaka lejárt, hiszen az új növényi hús analógokkal új lehetőségek nyílnak a vegetáriánusok, vegánok számára, sőt a húsevőknek sem kell lemondaniuk […]

KUTATÁS


2019.12.03.

Mi kerüljön a Mikulás-csomagba?

Hazánkban az elhízás mértéke egyre nagyobb méretet ölt. Magyarországon jelenleg a csaknem 10 millió főt számláló lakosság 26,4%-a elhízott és ez a szám egyre csak növekszik. […]
2019.09.30.

KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN A FOOD CONTROL CSOPORT

A közétkeztetés és az éttermi vendéglátás kihívásai: változó fogyasztói igények, élelmiszerallergiák, élelmiszerbiztonság, növényi fehérje alapú “húshelyettesítő” termékek, élelmiszerhulladékok csökkentése A folyamatosan változó táplálkozási igények, a globalizálódó […]
2019.06.20.

MENEDZSMENT KONFERENCIA GÖDÖLLŐN

A 9. Nemzetközi Menedzsment Konferenciát rendezték meg a Gödöllői Szent István Egyetemen, 2019 Június 13-14 között. A konferenciára két előadással is készültünk. Kovács Anikó előadása a […]
2019.05.08.

AZ AKADÉMIÁTÓL A MAGÁNSZEKTORIG – Interjú Dr. Bittsánszky Andrással az Indere Kutatóintézet kutatási vezetőjével

Az akadémiától a magánszektorig Interjú Dr. Bittsánszky Andrással az Indere Kutatóintézet kutatási vezetőjével Dr. Bittsánszky András az akadémiai munkahelyét adta fel azért, hogy egy magánintézetben folytathassa […]
2018.11.03.

Workshop for Portugal and Hungarian cooperation

Last week special guests were welcomed from Faculty of Nutrition and Food Science, University of Porto, Portugal. Two researchers Ada Rocha and Claudia Afonso visited Indere […]
2018.09.30.

HÜVELYESEK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN

A hüvelyes növények vagyis a bab, borsó, lencse és hasonló növényi alapanyagok közétkeztetésben betöltött szerepéről és kedveltségérő tartott előadást a Dr. Bittsánszky András az Indere kutatási […]
2016.11.18.

Válogatott publikációink

Válogatott publikációink InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.   2018 Illés, B. C., Tóth, A. J., Dunay, A., Lehota, J. & Bittsánszky, A. (2018). Evaluation of […]

INNOVÁCIÓ


2020.12.04.

CREAVEG VEGANFOOD termékek fejlesztése

A SoReCa Kft. a CREAVEG Veganmeat alaptermékek mellett kifejlesztette a CREAVEG Veganfood termékcsaládot, melyben félkész kényelmi termékek kaptak helyet. A darált és morzsolt Veganmeat alaptermékeken kívül […]
2020.07.16.

CREAVEG Veganmeat élelmiszerüzem engedélyezés

A Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Állategészségügyi, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya engedélyezte a SoReCa Kft. új élelmiszerüzemét mely Budapesten, a Kalle Hungária Kft. telephelyén (1203 Budapest, Zodony […]
2020.01.05.

Speciális étkezési igények a közétkeztetésben

Napjainkban egyre divatosabbak a „mentes” ételek. Ennek oka, hogy egyre több ember allergiás és/vagy érzékeny az élelmiszerek egy vagy több összetevőjére, melynek sajátos velejárója, hogy a […]
2019.12.12.

Nyugat-Európai piacra lépést tervez a FOOD CONTROL CSOPORT: bemutattuk Londonban a CREAVEG termékünket

Londonban a Food Matters Live 2019 expón Kovács Anikó a FOOD CONTROL csoport tagjaként az InDeRe Nonprofit Kft. képviseletében vett részt. A nagyszabású rendezvényen résztvevő 10 […]
2019.12.06.

„Borsóhús” a közétkeztetésben: mennyire ízlik a gyermekeknek?

Mikulás napján 265 gyermek kapott húsmentes bolognai spagettit, melyet a hús helyett teljes egészében borsófehérjéből állítottunk elő. Néhány étterem étlapján már fellelhetőek hasonló készítmények, de a […]
2019.11.28.

KAPSURE SEAL OF EXCELLENCE

Európai Uniós pályázati elismerés a KAP-IN-FOOD Kft-nek A HORIZON 2020 SME-Instruments pályázat 2. fázisában a KAP-IN-FOOD Kft. a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft-vel együttműködésben Seal of Excellence […]
2019.11.24.

CREAVEG termékek tesztelése a Food Control központjában

A mai napon a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft. és a Central European Research Centre Kft. tulajdonosai látogattak el központunkba, ahol megkóstolhatták a CREAVEG alaptermékből készült, kutatóséfjeink […]
2019.10.10.

SoReCa CREAVEG SEAL OF EXCELLENCE

Európai Uniós pályázati elismerés a SoReCa Kft-nek A HORIZON 2020 SME-Instruments pályázat 1. fázisában, a SoReCa Kft. a Kseris Tudástranszfer Nonprofit Kft-vel együttműködésben Seal of Excellence […]
2019.04.01.

Vendéglátóipari késztermékek fejlesztése mikrobiológiai ellenőrző rendszer támogatásával

Projektünk célja, hogy közvetlen fogyasztásra szánt, magas hozzáadott értékkel rendelkező prémium minőségű vendéglátóipari késztermékeket fejlesszünk ki. Az elmúlt évtizedben a kíméletes főzési technológiák (konfitálás, sous-vide technológia […]

LABORATÓRIUM


2021.02.09.

Online ételrendelések élelmiszerbiztonsági kockázatai

A COVID-19 vírus következtében bezárt vendéglátóipari egységek házhoz szállítással igyekeznek kiszolgálni a fogyasztókat. Azok az éttermek is bevezették a házhozszállítást melyekben korábban ez nem volt választható […]
2020.06.26.

Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratórium akkreditációja

A Food Control Laboratórium akkreditált keretek között folytatja munkáját. A Nemzeti Akkreditáló Hatóság a Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratóriumnak, NAH-1-1871/2020 nyilvántartási számon 2020. június 25.-től […]
2020.03.26.

Rekord mennyiségű higiéniai vizsgálat a Food Control laboratóriumban!

Az elmúlt hetekben sokszorozódtak a felületi mikrobiológiai vizsgálatokra vonatkozó megrendelések a Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratóriumban. Gyors mikrobiológiai vizsgálatunkkal kimutatjuk, hogy a takarítás megfelelő hatékonyságú […]
2019.09.11.

MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT A FOOD CONTROL ÉLELMISZER MIKROBIOLÓGIAI LABORATÓRIUM

Megkezdte működését a gyors mikrobiológiai vizsgálatok fejlesztésére létrehozott FOOD CONTROL Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratórium. Az új kutató és szolgáltató egység Budapesten, a Food Control csoport telephelyét […]
2019.05.10.

A NAGY KETCHUP TESZT

A ketchup az egyik olyan élelmiszer, amit szinte minden gyerek szeret. Nem hiányozhat a sült krumpli vagy éppen a pizza mellől. A szülők próbálnak a gyermekeiknek […]
2019.03.30.

FELÜLETI HIGIÉNIAI VIZSGÁLATOK JELENTŐSÉGE AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁGBAN

A Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratóriumban évente több ezer felületi higiéniai vizsgálatot végzünk. Az élelmiszerrel érintkező és az élelmiszerekkel nem érintkező felületek mikrobiológiai állapota kiemelt […]

IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK


2020.11.17.

Fogyasztók elvárásai az iskolai étkeztetésben

A közétkeztetés termékeit igénybe vevő fogyasztó alapvetően négyféle elvárást támaszt a szolgáltatóval szemben. Ezek közül az ételek élvezeti értéke (pl. íz, illat, látvány, állag), valamint a […]
2020.10.17.

A gyermekétkeztetés élelmiszerbiztonsági és -minőségi kihívásai

Korunk meghatározó jelensége, hogy a gyermekek egy része szélsőséges magatartást követ az élel­­miszerek fogyasztása tekintetében. Ennek oka sok esetben az, hogy a gyer­­mekek nem látnak otthon […]
2020.09.11.

Az iskolai étkeztetés gyakorlata – tálalókonyhák működésének kockázatai

Számos európai példához hasonlóan az iskolai étkeztetést az esetek döntő többségében Magyarországon is készételek be­szállításával, és tálalókonyhákkal működtetésével oldják meg, ezáltal a főzés és a fogyasz­tás […]
2020.05.03.

Food Control Management System

A Food Control Élelmiszerbiztonsági és -Minőségi Menedzsment rendszer a vendéglátóipari, közétkeztetési tevékenységet végző élelmiszer-vállalkozók számára nyújt egységes, komplex megoldást az élelmiszerhigiéniai folyamataik felügyeletére. A Food Control […]
2019.09.20.

#REDUCEFOODWASTE – A MEGMENTHETŐ ÉLELMISZER KONFERENCIA BUDAPESTEN

A STREFOWA (Strategies to Reduce and Manage Food Waste – Stratégiák az élelmiszerhulladék csökkentésére és kezelésére Közép-Európában) nemzetközi program keretében rendezett hazai konferencián számos érdekes előadás […]
2019.05.05.

ÉLELMISZERALLERGIA VS. ÉLELMISZERINTOLERANCIA

Az élelmiszerekre adott kedvezőtlen és az egészségi állapotra káros mellékhatások okozói az élelmiszerallergiák és intoleranciák.  Az élelmiszerintolerancia az élelmiszerre vagy annak egy összetevője gyakorolt reprodukálható mellékhatás, […]
2019.04.01.

HÚSHELYETTESÍTŐ TERMÉKEKKEL A HÚSFOGYASZTÁS VISSZASZORÍTÁSÁÉRT

A klímaváltozás elleni harc kulcsa a húsfogyasztás csökkentése lehet, hiszen a hústermelés túlzott mértékben igényli a természeti erőforrásokat és ezzel jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A budaörsi […]
2018.09.10.

ORDÍTÓ ÉS KOCKÁZATOS A MUNKAERŐHIÁNY A KÖZÉTKEZTETÉSBEN

Az országban tapasztalható munkaerőhiány a vendéglátóiparban különösen érezteti a hatását, emiatt számos, elsősorban szezonális éttermet kellett bezárni az elmúlt időszakban. Ez a folyamat a közétkeztetésben még […]
2018.02.10.

MEGOLDÁS LEHET-E AZ ÉLELMISZERHULLADÉKOK TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA?

A FOOD CONTROL CSOPORT kiemelt kutatási projektje az élelmiszerhulladékok csökkentése. Évente 1,8 millió tonna élelmiszer hulladék keletkezik Magyarországon, melyek takarmányozási célú hasznosítása fontos eleme lehet a […]