HÚSHELYETTESÍTÉS A RÁNTOTT ZÖLDSÉGEKEN TÚL

VAN MÁR OKOS TELEFON, OKOS ÓRA, MIÉRT NE LEHETNE OKOS CIPÓ?!
2019.06.10.
BORSÓBÓL HÚST
2019.08.30.

A rántott zöldségek, mint húshelyettesítők korszaka lejárt, hiszen az új növényi hús analógokkal új lehetőségek nyílnak a vegetáriánusok, vegánok számára, sőt a húsevőknek sem kell lemondaniuk azok élvezeti értékéről. 

 …és miért is válasszuk ezeket ?

A környezet számára az egyik legnagyobb terhet az élelmiszeripar jelenti, azon belül is az állati eredetű termékek előállítása, melyek jelentős szerepet töltenek be az üvegházhatás kialakulásában, így a klímaváltozásban is.

A Food and Agricultural Organization of the United Nations szerint a megtermelt takarmányok legalább 50%-át az állatok etetésére használják fel a kellő hústermelés biztosítása érdekében. Az állattenyésztés a termőföldek 46%-át, míg az édesvízi felhasználás 26%-át veszi igénybe és az üvegházhatás 14,5%-át teszik ki.  

 

A nagy környezeti teher és a növekvő populáció miatt a Föld nem lesz képes ellátni megfelelő mennyiségű és minőségű állati eredetű élelmiszerrel a lakosságot, ezért a megoldás a húsfogyasztás csökkentése lesz. Egy átlagos embernek 75%-kal kellene csökkenteni csak a vörös húsok fogyasztását, amit olyan húshelyettesítő termékek alkalmazásával lehet elérni, amelyek íz világukban, állagukban, kinézetükben is hasonlítanak a húsra, húskészítményekre, így a fogyasztóban megmarad a gasztronómiai élmény.

 

…mik is azok a hús analógok?

 

A hús analógok, más néven húshelyettesítő készítmények rendelkeznek az egyes hústermékek esztétikai tulajdonságaival, kémiai jellemzőivel, táplálkozásbiológiai és élvezeti értékével. Előállításuk fehérjében gazdag növényekből, például gabonafélékből (búza, rizs, kukorica), zsírtalanított olajos magvakból (szója, napraforgómag, lenmag, szezámmag, stb) hüvelyesekből (borsó, lencse, csicseriborsó, csillagfürt stb).  A növények fehérjetartalmát kinyerik és ez kerül felhasználásra por vagy texturált állagban. Összetevőik rendszerint: víz, texturált növényi fehérjék, aromaanyagok, kötőanyagok, növényi zsiradék, természetes színezék. Ennek köszönhetően kimagasló fehérjetartalommal bírnak. 

A széles választéknak köszönhetően az élelmiszerallergiások is bátran fogyaszthatnak húshelyettesítőket, hiszen számos „mentes” ( gabonáktól, szójától, csillagfürttől stb) verzió létezik, melyek közül a legkiemelkedőbb a borsófehérje.

Forrás: 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128148747000067?via%3Dihub

https://reader.chathamhouse.org/meat-analogues-considerations-eu#