HÚSHELYETTESÍTŐ TERMÉKEKKEL A HÚSFOGYASZTÁS VISSZASZORÍTÁSÁÉRT

ORDÍTÓ ÉS KOCKÁZATOS A MUNKAERŐHIÁNY A KÖZÉTKEZTETÉSBEN
2018.09.10.
ÉLELMISZERALLERGIA VS. ÉLELMISZERINTOLERANCIA
2019.05.05.

A klímaváltozás elleni harc kulcsa a húsfogyasztás csökkentése lehet, hiszen a hústermelés túlzott mértékben igényli a természeti erőforrásokat és ezzel jelentősen hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. A budaörsi székhelyű SoReCa Kft. egy pályázati program keretében környezetkímélő technológiák segítségével hústermékeket és húshelyettesítőket is fejleszt a vendéglátóipar számára. 

 

A húsfogyasztás csökkentésének egyik módja olyan magas minőségű, közvetlen fogyasztásra szánt, a fogyasztók igényeire szabott hústermékek fejlesztése, amelyek előállításának alacsony a környezetterhelése és minimális az előállítási vesztesége, ezáltal is csökkentve a fogyasztás során keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét. A húsok egészséges és fenntartható pótlására jó alternatívát jelenthetnek a növényi fehérjéből előállított húsanalógok, amelyeknek várhatóan meghatározó szerepük lesz az étkezési kultúra megváltoztatásában, a növényi eredetű ételek fogyasztásának ösztönzésében. 

A SoReCa Kft. fejlesztésének célja, hogy a vendéglátóipari egységek kínálatába olyan termékek kerüljenek be, amelyek a fenntartható táplálkozás szellemiségét szem előtt tartva egyaránt kiszolgálják a húsfogyasztók, a vegetáriánusok és a vegán táplálkozást követők igényeit. Hazánkban is egyre nagyobb az igény a környezetkímélő technológiákkal készült élelmiszerekre. A SoReCa Kft. a szükséges szakmai és tudományos hátteret, az alkalmazott módszereket és eljárásokat, valamint a piaci igényekhez igazodó késztermékeket is eljuttatja majd a fejlesztést követően az élelmezési rendszerekbe.

 

A „Vendéglátóipari késztermékek fejlesztése mikrobiológiai ellenőrző rendszer támogatásával” című K+F projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása” (2018-1.1.1-MKI) című pályázati program finanszírozásában valósul meg. Az idei év első felében indult projekt 69,7 millió forint támogatást nyert el és várhatóan 2021. márciusban zárul a szakmai munka. A K+F projektben számos új, magas hozzáadott értékkel rendelkező kényelmi terméket fejlesztenek ki és határozzák meg azok élelmiszer-biztonsági kockázatait.