INTERJÚ TÓTH ALEXANDRÁVAL A FOOD CONTROL CSOPORT MINŐSÉG BIZTOSÍTÁSI VEZETŐJÉVEL

FELÜLETI HIGIÉNIAI VIZSGÁLATOK JELENTŐSÉGE AZ ÉLELMISZER-BIZTONSÁGBAN
2019.03.30.
A NAGY KETCHUP TESZT
2019.05.10.

Miért ezt a szakmát választotta?

Régóta érdekelt az élelmiszerek világa, hogy mi hogyan és miből készül. Szeretem megválogatni, hogy mit és hol eszek vagy veszek, ebből kifolyólag is érdekelt a szakma. Mosonmagyaróváron a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság és Élelmiszertudományi Karán szereztem élelmiszermérnök diplomát, majd folytattam tanulmányaimat az élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök szakon szintén a Széchenyi István Egyetemen. Szerencsésnek mondhatom magamat, hogy az SoReCa Kft-nél sikerült elhelyezkednem, sokrétű feladatokat látok el, és mindig van lehetőség a folyamatos fejlődésre.

A szakmának melyik része érdekli a legjobban, mi az, amivel szívesen foglalkozik?

Leginkább az alapanyagok minősége, vizsgálata érdekel, hogy milyen összetevőkből áll egy-egy élelmiszer, illetve, hogy milyen mikroorganizmusok találhatók meg benne. Ezek lehetnek hasznosak is és károsak is az emberi szervezetre. Jelenleg is hasonló feladatokat látok el a SoReCa Kft. Food Control Laboratóriumában. Hús analógokat fejlesztünk, és ezeket mikrobiológiailag bevizsgáljuk. Egyre nagyobb teret nyernek a húspótló termékek, sokan környezettudatosságból ezeket választják a hústermékek helyett. Mára annyira kibővült a húspótló termékek piaca, hogy a szelet húsoktól kezdve a hamburger pogácsáig, szinte bármit tudunk növényi alapú termékekkel helyettesíteni.

Korábban is foglalkozott hasonló vizsgálatokkal?

Az egyetemi tanulmányaim során lehetőségem volt az egyetem Élelmiszertudományi Tanszék mikrobiológiai laboratóriumában dolgozni, ahol hasonló vizsgálatokat végeztünk, bár ott inkább kész termékekkel foglalkoztunk, illetve diplomadolgozatomban az ásványvíz mikrobiológiai megfelelőségét vizsgáltam, valamint, hogy a szállítás során a rázkódás milyen hatással van a mikroflórájára.

Mennyire tartja hasznosnak ezeket a vizsgálatokat?

Nagyon hasznosnak tartom, hiszen mint már említettem vannak hasznos és káros baktériumok is, melyek élelmiszer-fertőzést- vagy mérgezést is okozhatnak. Fontos, hogy a kórokozó baktériumok jelenlétét azonnal felismerjük és a nem biztonságos élelmiszert megfelelően elkülönítsük, megsemmisítsük.

Hogyan vagy honnan lehet megállapítani, hogy egy baktérium káros-e vagy hasznos-e?

A mikroorganizmusokat 4 csoportra oszthatjuk: a hasznos, a betegséget okozó, a romlást okozó és az indikátor mikroorganizmusok csoportjára. Ezeket tulajdonságaik, az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk alapján csoportosítjuk.

El tudná magát képzelni hosszútávon ezen a laboros területen?

Igen, abszolút. A laboratóriumi munka nagyon sok színű, sok rétű. Nekem még csak egy töredékével volt lehetőségem foglalkozni, de szeretném magamat tovább fejleszteni ezen az ágon, a különböző vizsgálati irányokat és módszereket szeretném elsajátítani, amihez a Food Control csoporton belül a legjobb helyen vagyok.