Kutatóséfek szerepe a termékfejlesztésben

BORSÓBÓL HÚST
2019.08.30.
CREAVEG növényi húshelyettesítők felhasználása
2019.12.10.

 

A kutatóséfet az különbözteti meg a hétköznapi szakácstól, hogy nem csak azokat a folyamatokat ismeri, amiktől az ételek a maximális élvezeti érték elérése mellett fogyaszthatóvá válnak, hanem azt is vizsgálja, hogy mi történik az élelmiszerekkel a ételkészítési technológia folyamatai közben. Ehhez elengedhetetlen, hogy a séfek molekuláris szinten ismerjék a kémiai reakciókat, tudják, hogy melyik alap-, adalék-, és segédanyag hogyan reagál a különböző technológiai eljárásokra. Ezekkel a technológiákkal új ételeket, egyszerűbb technológiai sorrendet lehet létrehozni, valamint fenntarthatóbbá tenni az élelmezési rendszereket.

A Food Control csoport tagjaként a Soreca Kft. kutató konyháján Wágner Ferenc és Simon Sándor kutatóséfek azon dolgoznak, hogy minél természetesebb összetevőkből, minél egyszerűbb technológiával állítsanak elő hústermékeket, illetve hús analógokat. Egyre többen foglalkoznak az egészségtudatosabb életmóddal, egyre több fogyasztó keresi a természetes összetevőkből készült élelmiszereket, ételeket, illetve a vegán életmódot is egyre többen választják. A mesterséfek olyan kényelmi termékeket állítanak elő, amelyek kielégítik ezeket az elvárásokat.