Önkormányzatoknak és közétkeztető szervezeteknek

Food Control Menedzsment Rendszer bevezetése és üzemeltetése

A jogszabályi környezet dinamikus változása, a vendéglátóipart sújtó szakemberhiány, valamint a fogyasztók egészséges étkezéssel kapcsolatos tudatossága, kihívást jelent az élelmiszer vállalkozások számára. Ebben a környezetben a fogyasztók bizalmát átlátható működéssel, a nyomonkövethetőség biztosításával valamint a kockázatok csökkentésével és menedzselésével lehet megszerezni és megtartani. A gyors mikrobiológiai vizsgálatokkal kombinált rendszerünk támogatást nyújt az élelmiszer-biztonsági és -minőségi felügyeletben, beleértve az adatgyűjtést, kockázatkezelést és a folyamatos fejlesztést. Rendszerünkkel a fogyasztói igények és a környezeti fenntarthatósági kritériumok hatékonyan teljesíthetők.

A Food Control Menedzsment Rendszer elemeinek részletezése
• Fogyasztói elégedettség mérése A fogyasztók elégedettségét, étkeztetéssel kapcsolatos véleményét az intézmény sajátosságainak figyelembe vételével tervezzük meg. A véleményeket az étlappal, higiéniával, kiszolgáló személyzettel és általános megelégedettséggel kapcsolatosan gyűjtjük. Az eredmények értékelése és az élelmiszer hulladék felméréssel történő összevetése alapvetően fontos a megfelelő stratégiaalkotás érdekében. • Élelmiszer hulladékok csökkentése
A keletkező élelmiszer hulladékok mennyisége a szolgáltatás hatékonyságának illetve a fogyasztói megelégedettségnek is egy fontos mutatója, továbbá az élelmezési rendszer környezeti fenntarthatóságáról is információt biztosít. A felmérés során megmérjük a keletkező élelmiszer hulladékok mennyiségét élelmiszer összetevőnként továbbá elemezzük a tálalási gyakorlatot.

• Technológiai tanácsadás
A technológiával kapcsolatos tanácsadás során felmérjük, hogy a meglévő eszközök és berendezések mennyire hatékonyan támogatják a meglévő munkafolyamatokat. A napi működés kritikus pontjainak meghatározása után felmérjük vajon technológiai fejlesztéssel javíthatóak-e a problémás pontok. Ezek után javaslatot teszünk a technológia fejlesztésére.

• Gazdálkodás elemzése
A kialakítandó gazdálkodási stratégia elsődleges célja, hogy a meglévő gazdasági keretek között növeljük az ételek és szolgáltatás minőségét A fejlesztés az elmúlt időszak beszerzéseinek elemzésén alapul. A gazdálkodási stratégiát a technológia, az étlaptervezés valamint a fogyasztói igények figyelembe vételével alakítjuk ki.

• Dietetikai elemzés
A dietetikai elemzés magában foglalja az étlaptervezést, tápanyag kalkulációt és változatossági mutató ellenőrzését. Véleményezzük a normál és a diétás étkeztetést. A kialakítandó étlappal kapcsolatosan felülvizsgáljuk a beszerzési, termelési és értékesítési stratégiát.

• Szakértői felügyelet
Az egységekben rendszeres szakértői felügyeletet biztosítunk. Kidolgozzuk és felügyeljük a specifikus HACCP dokumentációt valamint az önellenőrzés rendszerét. Elkészítjük és telepítjük a vizuális folyamatmenedzsment eszközeit.

• Élelmiszer-biztonsági elméleti tudás és élelmiszer-kezelési gyakorlat fejlesztése
Az élelmiszer vállalkozások legfontosabb elemei az élelmiszer kezelő dolgozók, ezért a Food Control Menedzsment Rendszer kiemelten felügyeli a dolgozók tudását, hozzáállását és gyakorlatát. Felmérjük az élelmiszer kezelő dolgozók elméleti tudását és élelmiszer kezelési gyakorlatát. Kialakítunk egy szervezetre szabott oktatási és tréningprogramot, amelynek lényegi elem a rendszeres oktatás és ellenőrzés. A cél tudatos élelmiszer-kezelői gyakorlat fejlesztése.

• Felületi higiénia és élelmiszer minőség mikrobiológiai megfelelősége
A konyhai felületek valamint a felszolgált ételeke mikrobiológiai megfelelőségét ellenőrizzük Kidolgozunk és végrehajtunk a szervezet kockázati besorolásának megfelelő mintavételi és vizsgálati tervet. A mikrobiológiai megfelelőség a működés megfelelőségéről nyújt objektív információkat. A Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratóriumban klasszikus és gyors mikrobiológiai vizsgálatokat egyaránt alkalmazunk.

Főbb referenciák
Jelenleg 127 egységben működik a rendszer, ahol naponta több mint 15.000 fogyasztót látnak el.

Főbb partnereink:
• Fővárosi Önkormányzat Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezet
• Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány
• Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya
• Konventuális Ferences Minorita Rend
• Fővárosi Önkormányzat Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona

FCMATRIX1

Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratórium szolgáltatásai

A fogyasztó igényeknek való megfelelés, a biztonságos és minőségi szolgáltatás nyújtása ma már elképzelhetetlen laboratóriumi vizsgálatok nélkül. A Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratóriumot azért hoztuk létre, hogy biztos hátteret adjon az élelmiszer-biztonság, és –minőség fejlesztését célzó tevékenységeinknek és termékfejlesztéseknek. A laboratóriumunkban elsősorban mikrobiológiai vizsgálatokat végzünk hagyományos és gyors mikrobiológiai módszerekkel. Szolgáltatás keretében az alábbi mikrobiológiai vizsgálatok elvégzését vállaljuk:

Összes mikrobaszám
• Összes mikrobaszám meghatározás mikrobiológiai minőség ellenőrzésére. Tájékoztató jellegű gyors vizsgálat Microtester módszerrel
• Mikroorganizmusok száma Lemezöntéses telepszámlálás
• Mikroorganizmusok száma Szélesztéses telepszámlálás

Élesztők és penészek száma
Szalmonellák kimutatása
Staphylococcusok
• Koaguláz pozitív Staphylococcusok száma
E. coli száma
• β-glukuronidáz pozitív E. coli száma.
Enterobaktériumok száma

A vizsgált termék/anyag A vizsgált/mért jellemző, a vizsgálat típusa, mérési tartomány A vizsgálati/mérési módszer azonosítója
Higiéniai minták Tájékoztató jellegű gyors vizsgálat higiéniai minták: Összmikroba-szám mikrobiológiai minőségének ellenőrzésére. Műszeres vizsgálat Mikroba ≥1/mérőcella  Átvett módszer: Microtester-1:2010
Élelmiszerek A mikrobiológiai vizsgálatok általános követelményei és irányelvei. MSZ EN ISO 7218:2016
  Mikroorganizmusok száma Lemezöntéses telepszámlálás Telepszám ≥10 /g MSZ EN ISO 4833-1:2014
  Mikroorganizmusok száma Szélesztéses telepszámlálás Telepszám ≥100 /g MSZ EN ISO 4833-2:2014
  Élesztők és penészek száma Telepszámlálás Telepszám ≥10 /g MSZ ISO 21527-1:2013
  Clostridium perfringens szám Telepszámlálás Telepszám ≥10 /g MSZ EN ISO 7937:2005
  Szalmonellák kimutatása. Jelenlét/hiány próba. MSZ EN ISO 6579-1:2017
  Koaguláz pozitív Staphylococcusok száma. Telepszámlálás Telepszám ≥100/g MSZ EN ISO 6888-1:2008
  β-glukuronidáz pozitív E. coli száma. Telepszámlálás Telepszám ≥10 /g MSZ ISO 16649-3:2015
  Enterobacteriaceae kimutatása és számlálása. Telepszám ≥10 /g MSZ ISO 21528-2:2017

Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratórium szolgáltatásai

A fogyasztó igényeknek való megfelelés, a biztonságos és minőségi szolgáltatás nyújtása ma már elképzelhetetlen laboratóriumi vizsgálatok nélkül. A Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratóriumot azért hoztuk létre, hogy biztos hátteret adjon az élelmiszer-biztonság, és –minőség fejlesztését célzó tevékenységeinknek és termékfejlesztéseknek. A laboratóriumunkban elsősorban mikrobiológiai vizsgálatokat végzünk hagyományos és gyors mikrobiológiai módszerekkel. Szolgáltatás keretében az alábbi mikrobiológiai vizsgálatok elvégzését vállaljuk:

Összes mikrobaszám
• Összes mikrobaszám meghatározás mikrobiológiai minőség ellenőrzésére. Tájékoztató jellegű gyors vizsgálat Microtester módszerrel
• Mikroorganizmusok száma Lemezöntéses telepszámlálás
• Mikroorganizmusok száma Szélesztéses telepszámlálás

Élesztők és penészek száma
Szalmonellák kimutatása
Staphylococcusok
• Koaguláz pozitív Staphylococcusok száma
E. coli száma
• β-glukuronidáz pozitív E. coli száma.
Enterobaktériumok száma