Online ételrendelések élelmiszerbiztonsági kockázatai

CREAVEG VEGANFOOD termékek fejlesztése
2020.12.04.

Food Control Laboratory

A COVID-19 vírus következtében bezárt vendéglátóipari egységek házhoz szállítással igyekeznek kiszolgálni a fogyasztókat. Azok az éttermek is bevezették a házhozszállítást melyekben korábban ez nem volt választható opció, így a házhoz szállított ételek mennyisége a sokszorosára növekedett.

A fogyasztók alapvető elvárása és egyben meggyőződése is, hogy az étteremből melegen házhoz szállított ételek frissek, hiszen az esetek többségében érzékszervi szempontból még kellemesen fogyasztható hőmérsékletű ételeket kapnak kézhez, amit rendszerint azonnal meg is esznek. Ugyanakkor ez a következtetés sok esetben téves és jelentős élemiszerbiztonsági kockázatokat hordoz magában!

A Food Control Élelmiszervizsgáló és Kutató Laboratóriumban megvizsgálták, hogy a házhoz szállított ételek mikrobiológiai szempontból mennyire biztonságosak és kockázatot jelenthet-e azonnali elfogyasztásuk? A felmérés keretében 10 budapesti étteremből 30 féle készételt rendeltek, amiknek a házhoz szállításkor megvizsgálták csomagolásukat, megmérték maghőmérsékletüket és mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek rajtuk.

A vizsgált mintákból 2 esetben 105 CFU/g feletti értéket, 4 esetben 103 CFU/g feletti összes mikrobaszám értéket detektáltak. Ezek a mikrobaszámok nem jelentik feltétlenül emberi egészségre káros baktériumok jelenlétét, de ha olyan körülmények között tárolják az élelmiszereket ahol a mikrobák képesek szaporodni, ott a betegséget okozó baktériumok is elszaporodhatnak fejezte ki aggodalmát Kelemen Bernadett, a laboratórium minőségbiztosítási vezetője.

„Maghőmérséklet mérésére a háztartásokban az esetek túlnyomó többségében nincs lehetőség, ezért minden házhoz szállított ételnél fogyasztás előtt ajánlott az újra hőkezelés, melyhez megfelelő lehet a mikrohullámú sütő vagy a levesek/ragus ételek esetében a tűzhelyen történő hőkezelés. Fontos, hogy az ételek maghőmérséklete elérje vagy meghaladja a 75 C0 fokot.” – hívta fel a figyelmet Dr. Bittsánszky András a Food Control kutatólaboratórium vezetője.

Food Control Csoport

www.foodcontrol.hu