ORDÍTÓ ÉS KOCKÁZATOS A MUNKAERŐHIÁNY A KÖZÉTKEZTETÉSBEN

MEGOLDÁS LEHET-E AZ ÉLELMISZERHULLADÉKOK TAKARMÁNYOZÁSI CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA?
2018.02.10.
HÚSHELYETTESÍTŐ TERMÉKEKKEL A HÚSFOGYASZTÁS VISSZASZORÍTÁSÁÉRT
2019.04.01.

Az országban tapasztalható munkaerőhiány a vendéglátóiparban különösen érezteti a hatását, emiatt számos, elsősorban szezonális éttermet kellett bezárni az elmúlt időszakban. Ez a folyamat a közétkeztetésben még látványosabb az InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet legfrissebb felmérése szerint.

A KSH adatai szerint az év eleji áfacsökkentés ellenére az éttermi árak egy év alatt 6 százalékkal drágultak. Ennek egyik oka lehet, hogy a tulajdonosoknak a magas munkaerőhiány miatt meg kellett emelniük a béreket.A közétkeztetési szektorban viszont a szerződéses árak miatt nincs lehetőség a bérfejlesztésre, így a munkaerőhiány itt még nagyobb mértékű.Az intézet 30 közétkeztető konyhát érintő felmérése szerint:

  • az egységek 80 százaléka jelentős munkaerőhiánnyal küzd.
  • A szakképzettség nélkül betölthető munkakörökben a szükséges létszám 28%-a, a szakképzettséghez kötött munkakörökben a dolgozók 32 százaléka hiányzik. Ráadásul
  • az élelmiszer-kezelői munkakörben tevékenykedő, új belépő munkavállalók átlagos szakmai tapasztalata nem éri el az egy évet.

Mindez nagyon megnehezíti a közétkeztetésben előírt szigorú jogszabályi követelmények (EMMI rendelet) betartását.

Az élelmiszer-kezelői munkakörben dolgozók élelmiszer-biztonsági ismereteinek hiánya további kockázatokat jelent a nagy létszámot kiszolgáló szociális étkeztetési rendszerben

– tette hozzá a kutatóintézet ügyvezetője, Tóth András.

Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila

Forrás: 24.hu