Speciális étkezési igények a közétkeztetésben

Nyugat-Európai piacra lépést tervez a FOOD CONTROL CSOPORT: bemutattuk Londonban a CREAVEG termékünket
2019.12.12.
CREAVEG Veganmeat élelmiszerüzem engedélyezés
2020.07.16.

Napjainkban egyre divatosabbak a „mentes” ételek. Ennek oka, hogy egyre több ember allergiás és/vagy érzékeny az élelmiszerek egy vagy több összetevőjére, melynek sajátos velejárója, hogy a panaszt okozó tápanyagot kerülni kell, ami az egészség megőrzése érdekében egy életen át tartó diétát is jelenthet.

Az ételallergiák és intoleranciák leggyakrabban már gyerekkorban jelentkeznek, ezért a diéta betartásában az óvodai, iskolai közétkeztetést biztosító konyhák is érintettek.

Ha a közétkeztetésbe megfelelő szakorvos által hitelesített diétás étkezési igényt nyújtanak be, azt az étkeztetőnek kötelessége biztosítani, a 37/2014 (IV.30.) EMMI rendeletben foglalt allergének esetében. Amennyiben helyben főzéssel ez nem kivitelezhető (akár szakember, akár infrastrukturális hiány miatt) akkor a diétás étel biztosítását külső partner bevonásával kell megvalósítani.

A gyermekétkeztetésben dolgozóknak naprakésznek kell lennie a speciális diéták ismérveiről, hiszen az OGYÉI felmérése alapján 2017-ben a magyarországi iskolák 2/3-ában fordult elő speciális étkezési igény. Ezt alátámasztja a Food Control Group felmérése is (2019), amelyben 100 iskolából 61%-ban igényeltek legalább 1 adag diétás menüt.

Ezért elengedhetetlen a konyhai dolgozók tudásának bővítése élelmiszerallergiák, és –intoleranciák témakörében, amely szorosan kapcsolódik az élelmiszerbiztonsághoz.

Az ételkészítés során az élelmiszer kezelőknek maximálisan tisztában kell lenniük az egyes diéták kritériumaival, hiszen hiba esetén súlyos egészségügyi károsodást is okozhatnak, amely akár a fogyasztó életet is veszélyeztetheti.

A Food Control csoport évente több száz konyhai dolgozónak tart élelmiszerbiztonsági oktatást, amely magába foglalja a speciális étkeztetés aspektusait, rávilágít a kritikus pontokra és megoldást, illetve segítséget nyújt a biztonságos diétás ételkészítés kivitelezéséhez.