TUDOMÁNYOS EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ ÉLELMISZERHULLADÉKOK CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN

Vendéglátóipari késztermékek fejlesztése mikrobiológiai ellenőrző rendszer támogatásával
2019.04.01.

Inside a worm bin, wormery or worm farm with vegetable, fruit, general kitchen food waste including used tea bags, egg shells and shredded newspaper.

 

 

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és az Indere Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft. együttműködési megállapodást írt alá, melyben közös céljuk a közétkeztetésben keletkező élelmiszer hulladékok csökkentése és az élelmiszerlánc fenntarthatóságának javítása.

Az Európai Unióban évente 88 millió tonna, Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer hulladék keletkezik.

Az élelmiszer ellátás fenntarthatóságának biztosításakor az első és legfontosabb lépés a keletkező élelmiszer hulladékok mennyiségének csökkentése. A közétkeztetési szolgáltatás az élelmezési rendszerek meghatározó részét képezi, így ezen a területen a tudatosság növelésével és a szabályozási környezet megváltoztatásával jelentős eredményeket lehet elérni a fenntartható élelmiszer ellátás megvalósításához.

A Bay Zoltán kutatóintézet meghatározó tapasztalattal rendelkezik a környezeti életciklus elemzés (Life Cycle Assesment – LCA) alkalmazásában, amivel lehetőség nyílik az élelmiszer ellátási tevékenység gyenge pontjainak meghatározására és ezeken keresztül az élelmiszer hulladékok csökkentésére. Az InDeRe Intézet vállalta, hogy a kutatásokhoz rendelkezésre bocsájtja az adat és információállományát, valamint a gyakorlati tapasztalatát. Megállapodásuk szerint a felek élelmiszeripari, táplálkozástudományi és mikrobiológiai minőségbiztosítási K+F projektekben működnek együtt.