Projektünk célja, hogy közvetlen fogyasztásra szánt, magas hozzáadott értékkel rendelkező prémium minőségű vendéglátóipari késztermékeket fejlesszünk ki. Az elmúlt évtizedben a kíméletes főzési technológiák (konfitálás, sous-vide technológia stb.) egyre inkább teret nyertek a vendéglátóiparban, ezen ételkészítési módszerek alkalmazása azonban szaktudást és fejlett technológia használatát igényli. Előnyei, hogy rugalmas felhasználhatóságot, magas minőséget, hosszú távú eltarthatóságot biztosítanak a nyersanyag veszteségek minimalizálása mellett. Fejlesztésünk eredményeképpen létrejövő alacsony hőmérsékleten elkészített hústermékek hosszú lejárati idővel rendelkeznek (60-120 nap), közvetlenül is fogyaszthatóak és a kíméletes elkészítési technológiának köszönhetően magas minőséggel rendelkeznek. Új, innovatív termékeinkkel hozzájárulunk a színvonalas gasztronómia széles körű hozzáférhetőségéhez, az egészséges és tudatos táplálkozás terjesztéséhez, továbbá a vendéglátóipari késztermékek előállítása és forgalmazása során keletkező élelmiszer veszteségek és élelmiszer hulladékok csökkentéséhez. A kíméletes főzési technológiák alkalmazása ugyanakkor kockázatot jelent, ugyanis a mikrobák pusztulását okozó hőkezelés kevésbé intenzív a hagyományos elkészítési módokhoz képest. Ezért a projekt keretében mikrobiológiai ellenőrző rendszert integrálunk a termék előállítás folyamatába, ami által a fejlesztés és előállítás biztonságossá, olcsóbbá és gyorsabbá válik. Az élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi felügyeleti rendszert egy magyar szabadalmon alapuló innovatív mikrobiológiai eljárásra a Microtesterre alapozzuk, amellyel a mikrobák jelenléte gyorsan és olcsón kimutatható. A mikrobiológiai mérések így nagy számban és olcsón elvégezhetőek, bizonyos esetekben azonban ha az eredmények indokolják, akkor a méréseket kiegészítjük Real Time PCR vizsgálatokkal. A két szintű mérési rendszer kalibrálása és ennek kisvállalkozási környezetben történő használata egyedülálló innováció. A rendszeres mikrobiológiai méréseket közvetlenül beépítjük a minőségbiztosítási rendszerünkbe.
Célunk az élelmiszer-szolgáltatási piacon olyan éttermek és catering cégek kiszolgálása, akiknek a szakemberhiányt figyelembe véve, érdekükben áll az étel előállítási folyamataikat egyszerűsíteni, hatékonyabbá tenni. Ehhez olyan magas minőségű prémium késztermékeket állítunk elő, amelyekkel szaktudás és fejlett konyhatechnológia használata nélkül, gyorsan képesek a fogyasztói igényeket kielégíteni.
A projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 69 704 673 Ft forint támogatásban részesítette.